Onze dieren

Onze Dieren

Koeien

We streven ernaar dat de dieren zo veel mogelijk op een natuurlijke manier afkalven, stierkeuze is dan ook zeer belangrijk. Van kalf tot koe of kleine stiertjes alles loopt bij elkaar in de wei, en vanaf de geboorte blijft ieder kalf minimaal een half jaar bij de moeder lopen. De dieren grazen vaak op de gronden van Staatsbosbeheer nabij het Zeegserloopje of in de weilanden rondom de boerderij in Zeegse. Het vlees van deze dieren is bijzonder mals en duurzaam, vandaar ook dat we hebben besloten het vlees te gaan verkopen in onze eigen boerderij winkel.

Belgische Blauwe

Dit van oorsprong Belgische vleesras is bijzonder vriendelijk en nieuwsgierig. In 2003 zijn we gestart met het kruisen van onze melkkoeien met dit mooie vleesras. Toen we een aantal jaren verder waren, zijn we de pinken weer gaan insemineren met stieren van het Belgische Blauwe ras en hebben we de kalveren bij de koeien laten lopen. En al gauw ontstond er een hele kudde met deze dieren.

Flechvieh

Flechviehras is een dubbeldoel ras. Dit wil zeggen dat de koeien als melkkoe het goed doen. Maar ook als vleeskoe zijn het geweldige dieren. Ze hebben allemaal witte koppen en zijn verder rood/wit getekend. Het is een vriendelijk en open ras dat graag contact maakt met z’n verzorgers. In eerste instantie hebben we de koeien ingezet als melkkoeien. Ze doen zeker niet onder voor de Amerikaanse melkkoeien die er op onze boerderij rondliepen. Nadat we in januari 2011 zijn gestopt met het produceren van melk, gaat we de Flechvieh koeien inzetten als zoogkoeien. En gaan ze dus met de kalveren de wei in. Flechvieh koeien zijn koeien die gemakkelijk afkalven en hier bijna nooit hulp bij nodig hebben. Vaak zijn de kalveren al geboren voor je er erg in hebt.

Aberdeen angus

Aberdeen Angus is zeer populair tegenwoordig door zijn uitmuntende vleeskwaliteit.Door de dunne lijntjes vet die door het vlees lopen. Vet heeft de eigenschap dat het smaak vasthoudt, wat het zo lekker maakt. De Angus koeien kalven makkelijk af, zoals wij dat graag zien. 

Onze Aberdeen Angus stierkalveren gaan, als ze na een zoogperiode van ongeveer 7 maanden, naar Texel, waar ze in een mooi natuurgebied opgroeien en genieten van alle vrijheid.

Varkens

Voor de hobby hebben we ook een aantal varkens op de boerderij. Deze varkens lopen bij ons in de wei en zijn dag en nacht buiten. Om te schuilen hebben ze een stalletje, waar ze ieder moment kunnen gaan schuilen of lekker in het stro slapen. In het begin was er nog volop gras in de wei, maar na een tijdje veranderde de wei in een maanlandschap vol met kraters. Soms zie je de varkens niet meer en denk je ze zijn ontsnapt. Echter ze liggen dan heerlijk in een kuil te slapen.  

Kippen

Een tien tal kippen en een haan scharrelen overdag vrij rond over het erf. Leuk voor de beleving en natuurlijk heel handig, elke dag verse eieren! 

Pony's

Twee pony’s begrazen de stukken land naast de boerderij. Ze vinden het fijn om geaaid te worden en genieten van de aandacht die ze krijgen.

Boerderij katten

Op onze boerderij lopen een aantal katten rond. Deze katten zijn altijd op zoek naar gezelligheid en zeer aaibaar. Maar let op, laat niks eetbaars onbeheerd achter, voor je het weet hebben de katten het te pakken! 

Tevens zijn het goede muizenvangers en houden ze het erf vrij van ongedierte.

De Zeegster Hoeve

Hoofdweg 62
9483 PD Zeegse
06-51645798

Openingstijden winkel

Vrijdag Zaterdag
13:00 - 18:00 11:00 - 17:00
Ontdek de Zeegster Hoeve